تبلیغات
علمی - آموزشی - عوامل استفاده از روغن پالم در صنایع لبنی

در هفته های اخیر موضوع افزودن روغن پالم به محصولات لبنی در صدر اخبار رسانه های داخلی قرار گرفت و نتیجه آن شد که مسوولان تمهیداتی را در این زمینه بیندیشند. 

اما اینکه چرا بعضی از کارخانه های لبنی برای افزایش چربی محصولات خود روغن پالم را به آن اضافه کردند، سؤالی است که در گفتگوی خبرنگار شفقنا زندگی با دکتر اکبر اسدیان، متخصص تغذیه نشخوارکنندگان و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان اصفهان به بررسی آن پرداخته ایم.

- چرا بعضی از کارخانه ها روغن پالم را به محصولات لبنی خود اضافه کردند؟

پاسخ این سؤال این است که بطورکلی در سامانه تولید محصولات لبنی کمبود چربی وجود دارد. کمبود منابع چربی در صنایع لبنی در ایالات متحده آمریکا نیز بوجود آمده است. لذا این کشور برای جبران کمبود چربی موردنیاز صنایع غذایی خود مبادرت به واردات چربی با منشأ شیر از کشور استرالیا نموده است. این کمبود به علت استراتژی های تغذیه ای دام ها در صنعت پرورش گاو شیری در آن کشور و همچنین ایران اتفاق افتاده است.

- علت کمبود چربی در سامانه تولید شیر چیست و چگونه به وجود آمد؟

زیرا صنایع لبنی و غذایی کشور نیاز به منابع چربی بالایی دارند، مانند نیاز به مصرف خامه در بخش تولید شیرینی، و در مقابل عمده شیر تولیدی در بخش صنعت گاو شیری کشور که به چرخه صنعت لبنیات وارد می شود، حاوی مقدار پائینی از درصد چربی است. توضیح این که درصد پائین چربی شیر تولیدی کشور به لحاظ قیمت گذاری نادرست خرید شیر توسط کارخانجات، به خصوص در مورد میزان درصد چربی شیر و به دنبال آن استراتژی تغذیه ای گاوهای شیرده در گاوداری های صنعتی اتفاق می افتد.

چرا شیرهای تولیدی گاوداری های صنعتی حاوی درصد چربی کمی هستند و این مساله آیا مشکل ساز نیست؟

زیرا کارخانجات در خصوص سطح چربی شیر کمتر از 2 / 3 درصد جریمه اعمال می کنند ولی عمده کارخانجات لبنی، در خصوص شیرهای پر چرب بالای 2 / 3 درصد چربی پاداشی را در نظر نمی گیرند و هزینه تولید آن را عملاً نادیده می گیرند. در صورتی هم که هزینه شیرهای حاوی چربی بالاتر در نظر گرفته شود، سودی نیست که در برابر تولید شیرهای کم چرب جبران هزینه کند. لذا دامداران به اجبار راغب می شوند که به جای تولید شیر حاوی درصد چربی طبیعی نژادی گاو شیرده (6 / 3 - 5 / 3 درصد) به تولید شیرهای حاوی 2 / 3 درصد چربی و حتی حاوی درصد چربی کمتر از 3 روی آورند تا بتوانند هزینه های سنگین تغذیه گاوها را جبران کنند.

اشکال تولید شیر حاوی چربی کم برای گاوداری ها چیست ؟

هنگامی که گاو شیری تحت تأثیر مدیریت تغذیه خاص مجبور به تولید شیر بالاتر و درصد چربی شیر خارج از دامنه نژادی خود می شود ، مشکلات باروری گاوها زیادتر می شود. به علاوه گاوها وقتی کمتر از دامنه نژادی خود چربی تولید می کنند، عملاً تحت فشارهای متابولیسمی داخل بدن قرار گرفته و سامانه ایمنی آن ضعیف شده و به بروز بیماری ها حساس می شوند. در این شرایط گاوها معمولاً دچار تجمع اسیدهای آلی در شکمبه، لنگش و کم خوراکی می شوند. در نتیجه طول عمر اقتصادی آنها کاهش می یابد. لذا گاوهای شیرده زودتر از زمان مورد انتظار از گله حذف می شوند. بطور متوسط گاوهای شیری صنعتی با 5 / 2 زایش از گله حذف می شوند، در حالی که استاندارد معرفی شده حذف پس از 4 زایش در گله می باشد. این خود به معنی زیان اقتصادی غیر مستقیم برای دامدار است، زیرا گاو شیری حذفی حداقل با 40 درصد قیمت پائین تر از قیمت یک گاو شیرده در حال تولید بفروش می رسد. هنگامی که شیر تولیدی حاوی درصد چربی پائین و احیاناً درصد پروتئین پائینی باشد ، میزان مواد مغذی شیر در واقع مقداری رقیق شده و درصد مواد خشک آن که حاوی مواد مغذی بوده کاهش می یابد.

- برآورد شما از تبعات تولید شیر کم چرب در صنایع غذایی کشور  چیست و چه ضررهایی خواهد داشت؟

تولید شیر کم چرب راندمان تبدیل شیر به فرآورده های لبنی را پایین می آورد، هزینه تولید مواد لبنی را افزایش می دهد و موجب توسل به روش های غیر استاندارد برای افزایش درصد چربی محصولات لبنی برای جبران هزینه ها می شود.

منبع:شفقنا



تاریخ : دوشنبه 7 مهر 1393 | 10:21 ب.ظ | نویسنده : کامبیز هوشمند | نظرات
.: Weblog Themes By VatanSkin :.